Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)

Składniki:

Zupa:

  • 2 kiełbasy jałowcowe
  • 2 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń pietruszki
  • 250 g mrożonych podgrzybków
  • 150 g suszonych borowików
  • olej
  • łyżka masła
  • jałowiec
  • szczypta ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 100 ml czerwonego wina
  • pół łyżeczki soli
  • 800 ml wody
  • 200 ml wody z moczenia grzybów

Puree:

  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • cytryna
  • garść borówek
  • 2 selery
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • musztarda dijon

Przygotowanie:

Do garnka wlej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną kiełbasę, cebulę, czosnek i pietruszkę. Dodaj masło i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Przypraw jałowcem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i lubczykiem. Dolej czerwonego wina i zaczekaj, aż odparuje. Posól i zalej wodą. Zupę gotuj pod przykryciem. Na patelni rozpuść masło i wrzuć czosnek, skórkę i sok z cytryny. Dodaj borówki i rozgotuj. Na patelnię wsyp wcześniej ugotowany i pokrojony seler. Dopraw solą i pieprzem. Za pomocą widelca rozgnieć wszystko na puree i dodaj śmietanę. Puree podawaj w zupie, do smaku dopraw musztardą. Smacznego!