Zapiekanka makaronowa z wędzoną kiełbasą i ostrym żółtym serem

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)

Składniki:

Zapiekanka:

  • 300 g makaronu typu muszelki
  • 75 g kiełbasy jałowcowej
  • 75 g kiełbasy chorizo
  • 75 g kiełbasy suchej
  • oliwa
  • cebula
  • upieczona główka czosnku
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 3/4 szklanki czerwonego wina
  • świeży cząber
  • 140 g mrożonego groszku
  • pieprz
  • sól
  • 100 g ostrego żółtego sera

Sałata rzymska:

  • główka sałaty rzymskiej
  • sok z cytryny
  • 70 ml oleju z suszonych pomidorów
  • 2-3 suszone pomidory
  • łyżka miodu
  • kilka listków świeżego tymianku
  • łyżeczka octu sherry
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ugotuj makaron i odstaw. Upiecz główkę czosnku. Kiełbasy i cebulę pokrój w małą kostkę. Cebulę przesmaż na oliwie i dodaj kiełbasę, czosnek i pomidory. Dolej czerwone wino i przypraw cząbrem. Odparuj wino do połowy, następnie dodaj makaron i groszek. Przypraw dużą ilością czarnego pieprzu i niewielka ilością soli. Na makaron zetrzyj ser. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Przygotuj chrupiącą sałatę rzymską. Do miseczki wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej, drobno posiekane suszone pomidory, miód, tymianek, ocet sherry i orzechy. Sałatę pokrój na większe kawałki i polej dressingiem. Makaron podawaj z sałatą rzymską. Smacznego!