Tarta z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi zapiekana z bezą

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko zielononóżki + 1 żółtko

Masa:

  • 400 g serka homogenizowanego
  • laska wanili
  • 6 szt. jaj
  • jeżyny, poziomki, maliny, borówki

Beza:

  • 3 szt. schłodzonych białek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito i dodaj schłodzone masło. Zagniataj jak najszybciej by nie ogrzać ciasta. Dodaj jajka, cukier i sól. Zagnieć ciasto i wstaw zawinięte w folię do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż na nią rozwałkowane ciasto. Dobrze żeby ranty były wyższe. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Posmaruj białkiem, oprósz mąką. Serki zmieszaj z jajkami i wylej masę na ciasto. Wstaw do pieca i piecz około 20 min, aż masa się zarumieni. Jednak przed wyjęciem sprawdź patykiem czy gotowe. Białka ubij na sztywno i dodaj cukier puder. Na gotową tartę wysyp owoce, a na nie łyżką wyłóż bezę. Piecz aż beza będzie zrumieniona. Ostudź i podawaj.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+