Tarta z kiszoną kapustą i zagrodowymi serami

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Ciasto na tartę:

  • półtorej szklanki mąki, ja najbardziej lubię krupczatkę, tak uczyła babcia
  • ¾ kostki schłodzonego masła jak najbardziej tłustego
  • 2 żółtka

Pozostałe składniki:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 4 – 5 suszone grzyby
  • 2 jajka
  • 10 dag sera zagrodowego: Węgajty, Wiżajny, Frontiera lub inny

Do pomocy:

  • mąka
  • sucha fasola
  • masło
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na blat, dodaj rozdrobnione masło i szybko je posiekaj z mąką aż grudy przestaną być widoczne (ewentualnie rozrób je palcami). Do wymieszanych składników dodaj żółtka po czym równie szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie odciśnij mocno kapustę i przełóż do garnka, dodaj suszone grzyby. Zalej wszystko wodą i gotuj około 1,5 h. Po ugotowaniu przełóż na durszlak i ostudź. Na blat ponownie wysyp garść mąki i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 1/2 cm. Blachę do tarty nasmaruj masłem i oprósz mąką lub tartą bułką, wyłóż ciastem zostawiając więcej na brzegach. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem lub folią do pieczenia i obsyp fasolą. Piecz około 15 min w 200 stopniach C. Kapustę posiekaj i wymieszaj z jajkami, ułóż na cieście, na wierzchu posyp startym serem, dopraw solą i pieprzem. Ciasto piecz około 20 min. Jeśli nie wiesz czy ciasto jest dobre, wsadź w nie patyczek, musi po wyjęciu być suchy.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+