Smażony sandacz w sosie ze zredukowanego soku jabłkowego z imbirem

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 3 filety z sandacza
  • jajko
  • orzechy laskowe
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

sos z jabłek i imbiru:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • duży korzeń swieżego imbiru

puree z pieczonych buraków:

  • 1 kg upieczonych buraków
  • 2 łyżki chrzanu
  • 6 łyżek oliwy truflowej
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 5 dag sera pleśniowego
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Rybę pokrój na nieduże kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby panieruj w roztrzepanym jajku i pokruszonych orzechach laskowych. Rybę usmaż na oleju.

Z jabłek wyciśnij sok. Imbir pokrój na cienkie plastry. W rondelku plastry imbiru zalej sokiem i redukuj sos na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.

Buraki zmiksuj w blenderze na gładką masę z chrzanem, solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Na patelni podsmaż puree i dodaj ser pleśniowy. Cały czas mieszaj, aż buraki dokładnie połączą się z serem.

Kawałki sandacza polej pysznym gęstym sosem z jabłek i imbiru i podawaj je z puree z pieczonych buraków.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+