Smarowidło z pieczonej kaczki

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)

Składniki:

  • duża tłusta kaczka
  • słodkie jabłko
  • 2 szalotki
  • skórka z cytryny
  • liść laurowy
  • estragon
  • kilka gałązek szałwii
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka listków lubczyku
  • 100 ml gęsiego smalcu
  • 150 ml smalcu z kaczki
  • 100 ml koniaku
  • szczypta różowego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • kilka gałązek tymianku
  • bagietka francuska
  • dwie łyżki masła
  • szczypta nasion fenkułu
  • kilka liści lubczyku
  • kilka liści tymianku
  • kilka liści szałwii

Przygotowanie:

Oddziel mięso z udek i z piersi od kości. Korpus zostaw na wywar. Mięso, jabłko i szalotkę pokrój na średnie kawałki i włóż do rondla. Dodaj skórkę z cytryny, liść laurowy, estragon, szałwie, tymianek i lubczyk. Dolej tłuszcz z gęsi i kaczki. Mięso duś ok. 40 minut. Całość przełóż do miksera, z uchwytem do mieszania. Dopraw koniakiem, pieprzem solą i tymiankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do słoików. Na rozgrzanym maśle podsmaż tymianek, szałwię, lubczyk i nasiona fenkułu. Bagietkę podsmaż na aromatycznym maśle. Smarowidło podawaj na grzankach. Smacznego!