Słodko- kwaśne jagnięce żeberka z agrestowym chutneyem i smażonymi sałatami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 5)

Składniki:

  • 1 kg jagnięcych żeberek

Marynata:

  • 2 łyżki sambalu oelek
  • 50 ml octu winnego
  • łyżka miodu
  • 2 białe cebule
  • sól

Agrestowy chutney:

  • 500 g agrestu
  • 2 łyżki marynowanego, białego imbiru
  • zielona papryczki chili
  • biała cebula
  • 100 ml syropu z bzu
  • 50 ml białego octu balsamicznego
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • sól

Smażone sałaty:

  • 50 g masła
  • 2 mini sałaty radichio
  • 2 mini rzymskie sałaty
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Żeberka pokrój na paski i posól. Do miski wlej sambal, ocet i miód. Dodaj cebulę i żeberka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. Pokrój agrest, imbir, papryczkę i cebule. Pokrojone składniki wsyp do garnka. Dolej syrop z bzu i ocet. Chutney gotuj na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozgotują. Na koniec dodaj pieprz i sól. Wszystkie składniki rozgnieć na miazgę. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż żeberka. Następnie wstaw je na 10 minut do bardzo rozgrzanego piekarnika. Sałaty pokrój na ćwiartki i podsmaż na maśle. Dopraw je solą i sokiem z cytryny. Pozostałą z marynowania cebule możesz także podsmażyć na maśle, będzie idealnym dodatkiem do mięsa. Smacznego!