Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową

Opublikowano w Desery,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

bułeczki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • 15 dag masła

konfitura:

  • 3 garście jarzębiny
  • 150 g cukru brązowego
  • 150 ml zielonej herbaty
  • 50 ml rumu
  • płatki chili

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki mąki i szczyptę cukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut.

Zamrożoną jarzębinę zagotuj. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier. Dodaj owoce jarzębiny, rum, płatki chilli i napar z herbaty. Konfiturę gotuj aż owoce się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.

Bułeczki podawaj z jarzębinową konfiturą.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+