Serowe fondue z diabelsko ostrą salsą i chrupiącą ciabattą

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1/2 kiełbaski chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidor
  • zielona papryka
  • cebula
  • szklanka jasnego piwa
  • 2 łyżki masła
  • 100 g żółtego łagodnego sera np.Gouda
  • 200 g żółtego sera długodojrzewającego np. Bursztyn
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżka czosnku granulowanego

diabelska salsa:

  • 4 zielone papryczki chili
  • pomidor malinowy
  • sok z limonki
  • garść świeżej kolendry
  • sól

chrupiąca ciabatta:

  • 2 ciabatty
  • 2 suszone pomidory
  • ząbek czosnku
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Kiełbasę, czosnek, pomidora, cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. W płytkim garnku podsmaż najpierw kiełbasę, potem warzywa. Podsmażone składniki wyjmij. Do garnka wlej szklankę piwa, zmniejsz gaz i dodaj masło. Poczekaj, aż składniki się połączą i dodaj starte sery. Mieszaj cały czas, aż sery się rozpuszczą. Fondue dopraw suszonym oregano, papryką i czosnkiem. Na wierzch dodaj podsmażone warzywa i chorizo.

Przygotuj salsę. Papryczki i pomidora pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną kolendrę. Całość dopraw sokiem z limonki i szczyptą soli.

Przygotuj chrupiące ciabatty. Bułki przekrój na pół. Każdą połówkę posmaruj suszonym pomidorem i czosnkiem. Oprósz słodką papryką i solą morską. Pieczywo pokrój na grubsze paski i ugrilluj. Fondue serwuj z diabelsko ostrą salsą i chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/serowe-fondue-z-diabelsko-ostra-salsa-i-chrupiaca-ciabatta_9065.html#ixzz3TShYtdgr

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+