Serca młodych sałat z grilla z bekonowymi chipsami i sosem na bazie anchois i kaparów

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 4 szt. serc sałaty rzymskiej (serce – czyli środek sałaty, ten najbardziej jędrny)
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 12 cienkich plastrów bekonu

Na sos:

  • 10 filecików Anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy
  • 3 żółtka
  • natka pietruszki
  • łyżka kaparów
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki wrzątku
  • pieprz
  • 4 łyżki startego sera „Carskiego”

Przygotowanie:

Zacznij od sosu. Do miski wbij żółtka i dodaj anchois, po czym za pomocą miksera ręcznego zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj czosnek, kapary, sok z cytryny, natkę pietruszki i dalej miksuj, dodając wolno oliwy. Całość dopraw pieprzem. Na koniec do sosu dodaj startego sera i odrobinę wrzątku, miksuj, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu. Sos odstaw do lodówki, by składniki się przegryzły.

Sałatę obmyj w letniej wodzie, wysusz papierem nie urywając liści i skrop cytryną. Rozgrzej patelnię i grilluj bekon, a później sałatę. Sałatę i bekon polej delikatnie sosem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+