Sałatka z bulguru, marynowanego imbiru i czerwonej porzecki

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)

Składniki:

  • szklanka drobnoziarnistego bulguru
  • duży pomidor malinowy
  • 50 ml oliwy
  • 3 liście fioletowego jarmużu
  • cytryna
  • limonka
  • 100 ml oliwy
  • łyżeczka soli
  • wędzony pstrąg
  • brzoskwinia
  • garść porzeczek

Przygotowanie:

Do miski wsyp bulgur, dodaj posiekanego pomidora i oliwę. Bulgur odstaw na godzinę, żeby napęczniał. Porwij liście jarmużu i zmiażdż nożem. Jarmuż włóż do miski. Dodaj sok z cytryny i limonki, dolej oliwy i posól. Brzoskwinię pokrój w plastry. Odciśnij jarmuż z zalewy i przełóż do oddzielnej miski. Dodaj kawałki wędzonej ryby, brzoskwinię, porzeczki i kaszę bulgur. Całość posól i wymieszaj. Przygotuj sos z soku z pomarańczy, wermutu, miodu, oliwy i mięty. Smacznego!