Sałatka z brokułów

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 2)

Składniki:

  • 2 brokuły
  • łyżka cukru
  • duży pomidor
  • owoce granatu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 200 g sera typu feta
  • szklanka maślanki
  • upieczona główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • kilka kropel Tabasco
  • 2 gałązki świeżego cząbru

Przygotowanie:

Różyczki brokułów wrzuć do gorącej wody z cukrem. Po 2-3 minutach różyczki wyciągnij i włóż je do wody z lodem. Warzywa osusz i przygotuj pozostałe składniki. Pomidory pokrój w kostkę. Na patelni upraż ziarna słonecznika i dyni. Złóż sałatkę. Różyczki brokułów podziel na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z pomidorami i z uprażonymi pestkami. Dodaj owoce granatu. Na koniec pokrusz kawałki sera typu feta. Przygotuj sos. Maślankę połącz z upieczonym, roztartym czosnkiem. Sos dopraw pieprzem, solą oraz sosem tabasco i worcestershire. Na koniec dodaj posiekany świeży cząber. Sałatkę połącz z sosem. Smacznego!