Razowe grzanki z kaszą smażoną i pesto z suszonych pomidorów

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Grzanki:

  • 6 kromek chleba razowego na zakwasie
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Kasza:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 młoda cebula
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Pesto z suszonych pomidorów:

  • garść suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • garść bazylii
  • kilka gałązek trybuli
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
  • oliwa

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę. Tymianek również posiekaj. Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Wszystkie składniki przesmaż na patelni i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez na 10-15 minut. Ugotowaną kaszę przypraw odrobiną tymianku i odstaw na chwilę, żeby do końca wchłonęła wodę.

Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto zmiksuj ręcznym blenderem. Chleb posmaruj masłem dopraw solą i pieprzem i grilluj na rozgrzanej patelni. Gotowe grzanki posmaruj pesto i kaszą.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+