Quesadilla z pastą z fasoli i sosem z mango

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)

Składniki:

  • 2 tortille
  • 170 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • sok z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pół cebuli
  • 2 surowe polskie kiełbaski
  • łyżeczka sezamu
  • cebula czosnkowa

Sos z mango:

  • cebula
  • 2 ostre czerwone papryczki chili
  • 2 zielone papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • puszka pulpy z mango
  • sok i skórka z limonki
  • jabłko
  • garść świeżej kolendry
  • sól

Przygotowanie:

Przygotuj pastę z fasoli. W misce rozgnieć tłuczkiem ugotowaną fasolę. Dopraw ją sokiem z cytryny, oliwą i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i cienkie usmażone plastry kiełbasy z sezamem. Placek tortilli posmaruj pastą i przykryj drugim plackiem. Quesadillę wrzuć na patelnie niech się zrumieni z dwóch stron. Idealnym dodatkiem do quesadilli będzie ostry sos z mango. Cebulę drobno posiekaj. Papryczki pokrój na małe kawałki. W garnku podsmaż najpierw cebulę potem papryczki i czosnek. Warzywa podlej małą ilością oleju i mieszaj żeby się nie spaliły. Do garnka wlej pulpę z mango. Dodaj sok i skórkę z limonki, kawałki jabłka i posiekaną kolendrę. Wszystkie składniki zmiksuj ręcznym blenderem. Sos dopraw solą. Quesadillę podawaj z sosem. Smacznego!