Pierś z kaczki marynowana w soku śliwkowym, podana z krążkami pumpernikla

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • sól
  • pieprz
  • szklanka świeżego soku śliwkowego
  • krążki pumpernikla – według własnego uznania
  • łyżka masła

sos śliwkowo-figowy:

  • 1/2 kg świeżych śliwek
  • 3 figi
  • sok i skórka z pomarańczy
  • łyżka masła
  • 5 goździków
  • 1/2 szklanki soku śliwkowego

Przygotowanie:

Piersi z kaczki pokrój na plastry. Dopraw solą i pieprzem, zalej sokiem ze śliwek.

Przygotuj sos. Figi i śliwki pokrój na ćwiartki. W rondlu rozpuść masło. Dodaj goździki. Wrzuć śliwki i skórkę z pomarańczy. Owoce podsmaż. Dodaj sok z pomarańczy i sok śliwkowy. Śliwki duś na małym ogniu, aż sos się zredukuje i śliwki zmiękną. Na sam koniec dodaj figi.

Kawałki kaczki usmaż na patelni grillowej. Na maśle podsmaż krążki pumpernikla. Kaczkę polej sosem śliwkowo- figowym i podawaj ją z pumperniklem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+