Pierożki na parze z rybą i imbirem

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)

Składniki:

Ciasto na pierożki:

  • szklanka mąki krupczatki
  • 50 ml gorącej wody
  • Farsz:
  • 2 filety z karpia
  • kawałek świeżego imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pomidor
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • szczypta kopru włoskiego
  • szczypta soli
  • kilka listków świeżej kolendry

Dressing:

  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • kolendra
  • jasny sos sojowy

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na pierogi. Rozrób mąkę z wodą tak, aby ciasto było elastyczne. Następnie odstaw je, żeby odpoczęło. Filety z karpia pokrój w małą kostkę. Imbir, czosnek i seler posiekaj. Pomidora obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój. Wszystkie składniki wsyp do miski. Dopraw je sosem sojowym, koprem włoskim, solą, świeżą kolendrą i dokładnie wymieszaj. Ciasto na pierogi bardzo cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki powycinaj małe kółka. Farsz nałóż na ciasto i uformuj sakiewki. Pierożki włóż do bambusowego parownika wyłożonego papierem do pieczenia i gotuj je na parze przez ok.15 minut. Obowiązkowym dodatkiem do pierożków jest dressing. Połącz sos sojowy z posiekanym czosnkiem, papryczką chilli i kolendrą. Smacznego!