Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ciepła woda do zarobienia ciasta
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • sól / pieprz

Farsz:

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 g twarogu wiejskiego grubo mielonego
  • jabłko
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • pieprz młotkowany

Sos:

  • szklanka jogurtu
  • skórka z jednej cytryny
  • listki świeżej mięty
  • sól
  • łyżeczka czerwonego pieprzu

Przygotuj ciasto na pierogi:

Z mąki, wody i masła zagnieć ciasto. Dodaj jajko pod koniec i wyrób ciasto.

Przygotuj farsz do pierogów:

Ugotowaną kaszę gryczaną przesmaż na gęsim smalcu. Dopraw ją solą i pieprzem. Do kaszy dodaj starte jabłko i twaróg. Farsz dopraw pieprzem młotkowanym oraz świeżą miętą. Zacznij kleić pierogi. Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na blaszce i posmaruj je tłuszczem gęsim. Piecz je w piekarniku aż się zrumienią. Pierogi podawaj z sosem jogurtowym. Do jogurtu dodaj skórkę z cytryny, sól, liście świeżej mięty i różowy pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+