Pieczona przepiórka z grillowaną skorzonerą i sosem pieczeniowym

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 przepiórki
  • 10 dag słoniny
  • sół
  • świeżo zmielony pieprz
  • ćwierć szklanki wina
  • 2 łyżki masłą
  • czerstwe pieczywo razowe
  • 6 cebul szalotek
  • główkę upieczonego czosnku
  • szklanka mocno wytrawnego czerwonego wina
  • naturalny sos pieczeniowy (sok) może być też bulion z drobiu

Przygotowanie:

Przepiórki dokładnie umyj i osusz. Nasmaruj przyprawami, do środka włóż po kawałku masła, a przepiórki owiń plastrami słoniny. Przełóż do małej brytfanki lub rękawa do pieczenia, podlej odrobiną wina i piecz około 20 min w tem. 200 stopni C. W rondelku zagotuj wino, sos pieczeniowy lub bulion i dodaj wyciśnięty czosnek, całe cebulki oraz pieczywo. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Przepiórki podawaj polane sosem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+