Perlicza pierś z sosem jarzębinowym i czarną soczewicą

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu: Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 piersi z perliczki ze skórą
  • 2 łyżki smalcu z rydzami
  • sól
  • pieprz
  • świeży estragon
  • łyżka miodu

marynata:

  • łyżka miodu
  • sok z pomarańczy
  • łyżka różowego pieprzu

ziołowo- pomarańczowa czarna soczewica:

  • szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
  • 4 suszone pomidory
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • skórka z pomarańczy
  • pomidor
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki startego długodojrzewającego sera

sos jarzębinowy:

  • marynata, w której marynowała się perliczka
  • 3 łyżki konfitury jarzębinowej
  • gwiazdka anyżu
  • 100 ml jarzębinówki
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Pod skórę piersi włóż i rozsmaruj smalec z rydzami. Skórę perliczki zepnij wykałaczkami do mięsa tak, aby podczas smażenia skóra się nie skurczyła. Mięso dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie namocz w niej piersi. Odstaw na 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Patelnię mocno rozgrzej. Na łyżce smalcu z rydzami obsmaż piersi perliczki, następnie wstaw je do pieczenia. Patelnię z sokami po smażeniu mięsa zostaw, bo na niej przygotujesz sos jarzębinowy.

Przygotuj soczewicę. Pomidory, cebule i czosnek posiekaj. Warzywa przesmaż na oliwie. Następnie dodaj soczewicę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj skórkę z pomarańczy i pokrojonego pomidora. Na koniec dosyp starty ser i świeży tymianek. Gotowe.

Na patelni, na której obsmażały się piersi, przygotuj sos. Rozpuść smalec. Dodaj marynatę, w której marynowały się piersi z perliczki, konfiturę jarzębinową i gwiazdkę anyżu. Składniki dobrze wymieszaj. Dolej jarzębinówki i poczekaj chwilę, aż sos się zredukuje. Wyłącz patelnie i na koniec dodaj masło. Piersi podawaj z sosem i czarną soczewicą. Smacznego!


Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+