Omlet z długodojrzewającą szynką dylewską i dżemem marchewkowym

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)

Składniki:

  • 3 jajka
  • świeży tymianek
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczka serka mascarpone
  • masło i olej do smażenia
  • 3-4 plastry polskiej szynki długodojrzewającej
  • 2-3 zielone szparagi

Dżem marchewkowy:

  • 3 marchewki
  • pomarańcza
  • garść porzeczek
  • szczypta różowego pieprzu
  • szczypta ziaren kolendry
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z rokietnika
  • sok z pomarańczy

Przygotowanie:

Jajka roztrzep, dodaj listki tymianku, kurkumę, paprykę i serek mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na maśle z dodatkiem oleju usmaż omlet. Na koniec dodaj plastry szynki i kawałki szparagów. Włóż omlet do mocno rozgrzanego piekarnika z opcją grilla na 2 minuty. Następnie zawiń omlet w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 stopni tak, żeby nie stracił temperatury. Przygotuj dżem. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na patelni upraż ziarna kolendry i pieprzu. Następnie dodaj startą marchewkę i miód. Gdy marchew zmięknie, dodaj kawałki pomarańczy, porzeczki oraz sok z pomarańczy i rokitnika. Owoce i warzywa duś do miękkości. Omlet podawaj z dżemem marchewkowym. Smacznego!