Okoń w octowej galarecie z pieczonym ziemniakiem w „mundurku”

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • bulion rybny:
  • 4-5 głów ryb, najlepiej jak najbardziej tłustych
  • marchewka
  • pietruszka z nacią
  • por
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • około 1,5 litra wody

galareta:

  • bulion rybny
  • ocet spirytusowy w proporcji: na 7 porcji wody 3 porcje octu
  • 1 kg filetów z okonia
  • marchewka
  • listki natki pietruszki

pieczony ziemniak:

  • duży ziemniak
  • sól gruboziarnista
  • mąka

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny. Gdy bulion warzywny będzie esencjonalny i mocny w smaku dodaj do niego głowy ryb. Bulion gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Z gotowego bulionu wyciągnijj warzywa i ryby. Wyfiltrowane okonki wrzuć na kilka minut do wywaru i wyciągnij. Bulion przelej przez ściereczkę do miski. Dodaj ocet. Na dnie naczynia ułóż okonki, marchewkę i liście natki pietruszki. Wszystko zalej octową galaretą i wstaw do lodówki, aż stężeje.

Ziemniaka posmaruj oliwą i obtocz w mieszance soli i mąki. Piecz go przez godzinę w 200 stopniach. Sól z mąką ma się spalić.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+