Krupnik z kalafiorowymi różyczkami, płuckami i orzechową posypką

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 kg płucek cielęcych
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • garść suszonych grzybów
  • 2 l bulionu
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • 1/2 kalafiora
  • garść orzechów włoskich
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Marchewki pokrój na plasterki. Ziemniaki i cebulę w kostkę. Płucka cielęce sparz gorącą wodą i pokrój w kostkę. W garnku na oleju przesmaż warzywa. Dopraw je solą. Do warzyw dodaj suszone grzyby. Do zeszklonych warzyw dodaj płucka. Wszystke składniki zalej bulionem. Kaszę sparz wrzątkiem i upraż ją na suchej patelni. Sypką kaszę dodaj do zupy i gotuj przez 20-30 minut, aż płucka będą miękie. Do gotowego krupniku dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Na patelni upraż różyczki kalafiora z posiekanymi orzechami włoskimi. Krupnik podawaj z uprażonym kalafiorem i orzechami. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+