Kruchy placek z kiszoną kapustą

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc.11)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła extra
  • jajko
  • sól
  • kmin rzymski

farsz:

  • 20 dag ziemniaków starych ugotowanych
  • świeże grzyby leśne
  • cebula
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • łyżka smalcu
  • 5 śliwka wędzona kilka sztuk
  • natka pietruszki
  • 150 ml bulionu

Przygotowanie:

Grzyby i kapustę kiszoną posiekaj.Cebulę pokrój w kostkę. Na łyżce smalcu przesmaż warzywa. Dodaj starte na grubych oczkach ziemniaki. Wszystko wymieszaj i zalej bulionem. Dla smaku dodaj posiekane suszone wędzone śliwki i natkę pietruszki.

Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj schłodzone masło i jajka. Dodaj sól i kmin rzymski. Wszystkie składniki posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż farsz. Na wierzchu ułóż plastry wędzonej szynki. Z pasków ciasta na wierzchu zrób krateczkę. Placek piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+