Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 kg jabłek ligol
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • szczypta mieszanki przypraw korzennych
  • pół szklanki mąki
  • 3 jaja
  • pół szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia (powinno być go na patelni około 1 cm)
  • szklanka mrożonej jarzębiny
  • łyżka cukru brązowego
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Jabłka ze skórką pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd. Wrzuć na patelnię, zasyp cukrem i na małym ogniu duś aż powstanie bardzo gęsta marmolada. Jeszcze lekko ciepłą marmoladę połącz z korzennymi przyprawami i żółtkami. Na patelni podgrzej jarzębinę, zasyp ją cukrem. Z powstałego ciasta – marmolady za pomocą łyżki formuj łezki i obtaczaj kolejno w mące, ubitym białku i bułce. Smaż w rozgrzanym oleju. Jarzębinę gotuj aż zgęstnieje, następnie przetrzyj przez sito. Krokiety polewaj sosem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+