Kopytka ze słodkich ziemniaków z gulaszem indyczo – grzybowym

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)

Składniki i przygotowanie:

Kopytka:

  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag słodkich upieczonych ziemniaków np. bataty
  • 15 g masła
  • kilka listów świeżej szałwii
  • sól, pieprz
  • 100 g mąki pszennej

Gulasz indyczo – grzybowy:

  • udo z indyka
  • garść świeżych grzybów np. kurki
  • seler naciowy
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • 4 owoce jałowca
  • liść laurowy
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek, rozmaryn
  • 100 ml wódki jałowcowej
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

Ciepłe ziemniaki rozgnieć z masłem na gładką masę. Dodaj posiekaną szałwię, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto podziel na mniejsze części. Uformuj wałeczki i pokrój je na kopytka. Kopytka wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj do momentu aż wypłyną. Udo z indyka pokrój w dużą kostkę i przesmaż w garnku. Cebulę pokrój w kostkę. Selera pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa dodaj do mięsa. Dorzuć owoce jałowca i łyżkę masła. Na koniec dodaj grzyby. Gulasz dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Całość podlej na początku wódką jałowcową. Chwilę pogotuj żeby alkohol odparował i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Zamieszaj. Dolej bulion i śmietanę. Duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Poczekaj aż płyny odparują a sos zgęstnieje. Kopytka polej pysznym gulaszem! Smacznego.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+