Kawałki kurczaka w marynacie z wódki i miodu podane z brukselką

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 zagrodowy kurczak
  • 8 młodych cebulek
  • 3 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • sól
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

marynata:

  • estragon
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wódki
  • 3 łyżki miodu wrzosowego
  • imbir

brukselka:

  • 40 dag brukselki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kaparów
  • 2 filety anchois
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój na kawałki. Natrzyj go solą i pieprzem. Przygotuj marynatę.
Zetrzyj 2 ząbki czosnku. Posiekaj świeży estragon. Dodaj wódkę, miód i starty korzeń imbiru. Wszystkie składniki dobrze połącz. Kurczaka zalej marynatą. Przełóż go do torebek spożywczych i wstaw na noc do zamrażalnika.

Cebulki, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa przysmaż na łyżce masła i oleju. Na tej samej patelni przysmaż kurczaka. Kurczaka z warzywami duś przez 25-30 minut.

Przygotuj brukselkę. Połącz posiekany czosnek, kapary i anchois
z sokiem i skórą z pomarańczy. Dodaj miód i pieprz. Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
Ugotowaną brukselkę zalej sosem. Kurczaka podawaj z brukselką. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+