Grillowane szparagi z sosem jajeczno-musztardowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • pęczek szparagów zielonych
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz gruboziarnisty
  • 2 łyżki musztardy angielskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ćwierć szklanki wrzątku
  • 2-3 gałązki świeżego chilli
  • łyżeczka listków tymianku

Przygotowanie:

Do miski wlewam miód i dorzucam musztardę oraz żółtka, mocno ucieram na jednolitą masę. Do powstałego sosu delikatnie wlewam olej wciąż mieszając po czym dolewam wrzątku i dalej mieszam. Wszystko przekładam do metalowej lub szklanej, większej misy i wstawiam do kąpieli wodnej. Za pomocą trzepaczki ubijam sos około 5 minut aż powstanie delikatna piana. Doprawiam listkami tymianku. W wąskim garnku zagotowuję wodę z cukrem. Szparagi obieram za pomocą obieraczki i ucinam 2 cm od strony korzenia. Wstawiam na 5 minut do gotującej się wody. Po ugotowaniu szparagi osuszam i grilluję na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Ciepłe szparagi podaję na półmisku, polane sosem musztardowym.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+