Fasola „Jaś” duszona z białą kiełbasą jagnięcą, pomidorami, białym winem i bukietem świeżych ziół

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 50 dag białej kiełbasy jagnięcej
  • 50 dag fasoli „Jaś”
  • 2 x puszka (440 ml) pokrojonych pomidorów
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 cebule posiekane w kostkę
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • olej rzepakowy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:

W garnku na oleju rzepakowym podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaję wcześniej ugotowaną, pokrojoną w kostkę białą jagnięcą kiełbasę i ugotowaną białą fasolę „Jaś”. Całość przysmażam. Dodaję zioła. Dolewam białe wytrawne wino. Gdy wino się zredukuje dodaję pomidory. Wszystko doprawiam solą, pieprzem i duszę około 15 – 20 minut aż fasola będzie miękka. Całość serwuję z placuszkami chapati.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+