Cynaderki duszone z puree z marchewki

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)

Składniki i przygotowanie:

Składniki

  • 1 kg cynaderek
  • świeże listki laurowe
  • 1 kalafior
  • 1 zielona papryka peperoni
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • pęczek młodej marchewki
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta brązowego cukru
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta kurkumy
  • mała garść trybuli
  • pieprz, sól
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Cynaderki oczyść, dokładnie wypłucz i gotuj przez 30 minut z liśćmi laurowymi. Kalafiora, paprykę, cebulę dymkę ze szczypiorem i cynaderki pokrój na mniejsze kawałki. Na oleju przysmaż kalafiora. Dopraw gorczycą. Dodaj całe ząbki czosnku, paprykę, cebulki i cynaderki. Wszystko zalej koncentratem i wodą. Dodaj listek laurowy. Przykryj i duś, aż cynaderki będą miękkie i się będą rozpływać w ustach. Do gotowych cynaderek dorzuć świeży szczypior. Przygotuj purre. Marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przysmaż je na klarowanym maśle. Dodaj szczyptę brązowego cukru. Podsmaż chwilę i przełóż do blendera. Zmiksuj je ze śmietaną. Dopraw kurkumą, solą, pieprzem, trybulą i sokiem z cytryny. Cynaderki podawaj z puree z marchewki.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+