Ciepła sałata z botwiny i kurzych wątróbek z pistacjami

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • 40 dag kurzych wątróbek
  • ćwierć szklanki łuskanych pistacji
  • jedna słodka cebula
  • 20 ml octu winnego plus jedna łyżka
  • łyżka klarowanego masła
  • pół miękkiego awokado
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3-4 truskawki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

W rondlu nastawiam osoloną wodę, a zaraz po zagotowaniu wlewam 20 ml octu i dodaję cukier. Do powstałego lekko pyrkającego płynu wrzucam małe buraki i gotuję około 10 min. Po ugotowaniu buraki obieram i kroję w ćwiartki. Na suchej patelni prażę przez minutę pistacje i przekładam do miski. Na tej samej patelni rozgrzewam masło i smażę posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodaję oczyszczone z błon wątróbki, posiekane korzonki botwiny i ¼ liści, duszę na małym ogniu około 7 minut. Do gotowych wątróbek dokładam pistacje, truskawki, łyżkę octu i doprawiam solą oraz pieprzem – ściągam z ognia. Na dwa talerze rozkładam pocięte w kawałki awokado, na to ciepłe wątróbki i surowe pocięte liście, polewam oliwą i gotowe.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+