Chłodnik z ogórka i awokado z jajkiem przepiórczym w koszulce

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 5 szt. średnich ogórków
  • 1 szt. awokado
  • świeży koperek i kolendra
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • łyżka białego sezamu
  • szczypior
  • 500 ml kefiru
  • 500 ml kremowego jogurtu

Jajka w koszulce:

  • 12 szt. jajek przepiórczych
  • ocet winny

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj wodę i dodaj ocet. Jajka rozbij na talerzyki lub do kieliszka i szybko pojedynczo wlewaj do wody. Lekko rusz garnkiem żeby białko zamknęło żółtko w koszulce. Gotowe jajko podawaj na każdą z porcji. Ogórki zetrzyj na grubych okach i posól. Odstaw na 5 min na bok, po czym odlej wodę. Awokado zmiażdż widelcem na papkę i połącz z ogórkami. Jak najszybciej skrop cytryną. Zetrzyj do tego czosnek, dopraw pieprzem, dorzuć posiekane zioła i szczypiorek. Wszystko zalej kefirem i jogurtem. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki. Chłodnik podawaj z jajkiem i prażonym sezamem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+