Chateaubriand z sezonowej polędwicy z sosem balsamico i domową solą grzybową

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • środek polędwicy wołowej „Chateaubriand”
  • pieprz świeżo mielony
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sos:

  • 7 – 8 cebulek szalotek
  • ćwierć szklanki brązowego cukru
  • szklanka czerwonego wina
  • 100 ml octu balsamicznego
  • łyżka masła
  • 2 gałązki rozmarynu, tymianku i liść laurowy
  • pół szklanki ciężkiego sosu pieczeniowego
  • sól grubo ziarnista
  • 2 suszone borowiki lub podgrzybki

Przygotowanie:

Polędwicę oczyść z błon po czym odkrój obydwa ogony. Środkową część „chateaubriand” namaceruj pieprzem, octem, rozmarynem i czosnkiem. Zwiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Pamiętaj, aby przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. W rondlu karmelizuj cukier i dodaj pozostałe składniki sosu, gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Teraz bardzo mocno rozgrzej najlepiej żeliwną lub grillową patelnię i smaż mięso delikatnie je ciągle obracając jak na ruszcie. Obsmażoną polędwicę przełóż na blachę, przykryj folią aluminiową i wsadź do piekarnika. Piekarnik wcześniej ustaw na grzanie górne i nagrzej do 220 stopni C. Polędwicę po upływie jakiś 10 min wyjmij i odstaw na 2-3 min. Sos podaj w rondelku, a mięso krój przy gościach.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+