Bagietki z długodojrzewającym camembertem, suszonymi pomidorami i szalotkami

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 ulubione camemberty
  • 2 bagietki
  • sos z szalotek
  • pasta z suszonych pomidorów i kaparów
  • sałatka ze świeżych ziół

sos z szalotek:

  • 10 cebulek szalotek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • 300 ml octu balsamicznego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • kilka listków estragonu

pasta z szuszonych pomidorów i kaparów:

  • duża garść szuszonych pomidorów
  • garść kaparów
  • kilka liśći świeżej bazyli

salatka ze świeżych ziół:

  • gaść rukoli
  • kilka liści bazyli
  • garść szczypiorku
  • kilka listków mięty
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

W rondlu skarmelizuj cukier, dorzuć cebulki. Dodaj masło. Gdy masło się połączy z cukrem, dolej octu balsamicznego i wytrawnego wina. Dorzuć kilka listków estragonu.

Ogień zmniejsz do minimum. Cebulki duś przez 1,5 godziny. Wszystkie skłądniki pasty dokładnie posiekaj i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Bagietki przekrój wzdłuż i każdą posmaruj pastą. Bagietki wstaw do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Do piekarnika wrzuć całego camemberta i piecz go, aż napęcznieje. W trakcie pieczenia zrób sałatkę. Zioła wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Gotową bagietkę polej sosem z cebulkami i posyp sałatką. W napęczniałym camembercie zrób dziurę i polej nim gotowe bagietki.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+