Przepisy

Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Schab-aromatyzowany-szalwia-i-czosnkiem

W schabie zrób 1 cm nakłucia i w każde wetknij pół ząbka i listek szałwii. Cały schab grubo natrzyj solą i pieprzem, zwiń szpagatem, aby nabrał ładnego kształtu i odstaw na chwilę, żeby przeszłedł przyprawami. …

Pierś gęsia w sosie gruszkowym i z plackami z kapusty i anyżu

Opublikowano w Drób,Przepisy

Piers-gesia-w-sosie-gruszkowym-i-z-plackami-z-kapusty-i-anyzu

Pierś z gęsi połóż na deskę, z wierzchu przykryj przeźroczystą folią i rozklep na płasko, ale tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Skórę z pomocą bardzo ostrego noża natnij w kratkę i natrzyj solą, goździkami i majerankiem. Wstaw do miski, zalej winem i odstaw do lodówki na najkrócej 12 h. na godzinę przed przygotowaniem piersi przerzuć kapustę do durszlaka lub miski, obsyp solą i pozostaw by puściła wodę. Zetrzyj marchewkę, dopraw jajkami, natką i anyżem. Dodaj jeszcze mąkę i przystąp do smażenia.…

Tarta z kiszoną kapustą i zagrodowymi serami

Opublikowano w Przepisy,Wege

Tarta-z-kiszona-kapusta-i-zagrodowymi-serami

Mąkę przesiej na blat, dodaj rozdrobnione masło i szybko je posiekaj z mąką aż grudy przestaną być widoczne (ewentualnie rozrób je palcami). Do wymieszanych składników dodaj żółtka po czym równie szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie odciśnij mocno kapustę i przełóż do garnka, dodaj suszone grzyby.…

Gęś faszerowana kaszą

Opublikowano w Drób,Przepisy

Ges-faszerowana-kasza

Oczyszczoną gęś rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń ze środka jak najwięcej kości oraz piersi. Kości w nogach i skrzydełkach pozostaw. Gęś od wewnątrz nasmaruj solą i startą skórką z pomarańczy. Nasmarowaną gęś wstaw do lodówki na kilka godzin lub noc. W garze nastaw wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów.…

Tort z pieczonej papryki

Opublikowano w Przepisy,Wege

Tort-z-pieczonej-papryki

Papryki wrzuć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przewracając aż się mocno zarumienią, wręcz spalą. Szybko przełóż do foliowej torebki i mocno zwiń. Po 20 minutach wyjmij papryki i obierz z odchodzącej skórki.…

Tatar z ryb wędzonych

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Tatar-z-ryb-wedzonych

Pstrąga, makrelę i sielawę drobno posiekanej i wrzuć do miski. Do ryb wrzuć posiekanego ogórka, cebulę, tarty chrzan, jabłko i czosnek. Dodaj oliwę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj z solą i pieprzem.…

Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Pieczona-papryka-faszerowana-kuskusem-i-wedzona-ryba

Papryki dokładnie umyj, osusz i wyjmij od góry gniazda z pestkami, natrzyj solą w środku. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Dodaj trochę wrzątku do lekkiego podniesienia się kuskusu. Gotową kaszę rozkrusz w palcach i dodaj do niej obranego, posiekanego pomidora, rybę, czosnek, natkę pietruszki i cebulę.…

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym

Opublikowano w Przepisy,Wege

Placki-grzybowe-z-sosem-rozmarynowym

Grzyby dokładnie wyszoruj szczoteczką, wytrzyj i posiekaj na kawałki. Dodaj startą cebulę, jajka i tyle mąki, żeby powstało ciasto jak na placki. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion z rozmarynem, zmniejsz ogień i pozostaw na około 20 minut, żeby bulion przeszedł rozmarynem.…