Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • zupa:
  • 100 g mąki
  • 1,5 l rosołu
  • główka młodego czosnku
  • por
  • sól
  • pieprz

ptysie:

  • 3 łyżki pokrojonego na kawałki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szklanka pełnoziarnistej mąki
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki grubo tartego żółtego sera np. Gruyère

Przygotowanie:

Ząbki czosnku przypal w garnku i odstaw do wystygnięcia. Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wsyp mąkę i mieszaj. Gdy mąką się zrumieni, dolej bulion. Cały czas energicznie mieszaj. Dodaj posiekany czosnek i pora. Dopraw solą, pieprzem. Zupę zagotuj.

Masło rozpuść w gotującej się wodzie. Wyłącz gaz, wsyp przesianą pełnoziarnistą mąkę. Cały czas energicznie mieszaj. Gdy składniki się połączą ponownie wstaw je na gaz. Mieszaj do momentu aż mąką zacznie swobodnie odchodzić od ścian garnka.

Wyłącz gaz, dodaj jajka i dokładnie mieszkaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego majonezu. Na koniec dodaj startego dojrzewającego sera. Z ciasta uformuj małe kuleczki i piecz je przez 15 minut w 200 stopniach. Zupę serwuj z serowymi ptysiami.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+