Zupa jarzynowa z kiełbasą, młodym jarmużem i francuskimi kluskami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)

Składniki:

  • seler naciowy
  • korzeń selera
  • 2 marchewki
  • por
  • czerwona cebula
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki dużych oliwek
  • 2 polskie długodojrzewające pikantne kiełbaski
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 3-4 suszone pomidory bez zalewy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 l wody
  • smalec do smażenia
  • jarmuż

Kluseczki:

  • 2 żółtka
  • 60 g zimnego masła
  • pół szklanki mąki

Przygotowanie:

Warzywa pokrój na cienkie plasterki. Na smalcu podsmaż ziarna kolendry i suszone pomidory. Następnie dodaj pokrojone warzywa, zielone oliwki, kawałki kiełbasy, pomidory i gałązki rozmarynu. Składniki zalej wodą, zamieszaj i gotuj przez 40 minut. Na koniec do zupy dodaj pokrojony jarmuż. Idealnym dodatkiem do zupy będą francuskie kluseczki. Zimne masło utrzyj w misce, następnie dodaj żółtka i połącz je z masłem. Na koniec dodaj sól i przesianą mąkę. Utrzyj wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą łyżeczek uformuj kluseczki. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Zupę podawaj z kluseczkami. Smacznego!