Zrazy z jelenia (ewentualnie z sarny) z sosem razowym i kaszą gryczaną zasmażaną na maśle

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • karczek z jelenia lub sarny ewentualnie szynka cienka około 50 dag
  • 8 dag słoniny
  • kilka łyżek musztardy Dijon
  • przesmażona drobno posiekana cebula
  • czerstwa bułka lekko namoczona w occie i oliwie
  • mąka do panierowania
  • bulion najlepiej z dziczyzny
  • 1 łyżka smalcu i 2 łyżki masła
  • 2 gałązki rozmarynu
  • cebula pocięta na ćwiartki
  • pół szklanki białego wina
  • kilka kropel sosu worcester
  • 30 dag kaszy gryczanej
  • kilka łyżek masła
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Karczek pokrój w cienkie plastry i rozklep praktycznie na przeźroczyste (rozklepuj przez folię spożywczą). Cebulę przesmaż na suchej patelni, po czym wymieszaj z musztardą i namoczoną bułką tartą. Na każdy kawałek mięsa połóż kawałek słoniny i posmaruj farszem. Zwiń boki do środka, a potem jak naleśnika, obtocz w mące i przesmaż na maśle i smalcu. Usmażone zrazy układaj w rondlu piętrami. Do rondla dorzuć cebulę, rozmaryn i zalej bulionem oraz winem, na końcu dodaj worcester. Duś około 1,5 h. Kaszę ugotuj po czym przesmaż na maśle z natką pietruszki.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+