Ziołowe tortellini z kiełbasą z dzika w gęstym bulionie wołowym

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 300 g mąki semoliny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • woda do wyrobienia
  • szczypta soli
  • świeży lubczyk

farsz:

  • 10 dkg kiełbasy z dzika
  • 1/2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś
  • 50 ml wołowego bulionu
  • świeżo mielony pieprz
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku

bulion:

  • 1,5 l bulionu wołowego
  • cebula szalotka
  • łodyga selera naciowego
  • 2 pomidory
  • gałka muszkatołowa
  • lubczyk świeży
  • 3-4 łyżki masła

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj w mikserze. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj. Na płacie ciasta ułóż świeżye listki lubczyku, następnie złóż płat ciasta i ponownie rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw, by odpoczęło.

Kiełabsę, cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowaną fasolę Jaś rozgnieć za pomocą ubijaka do ziemniaków. Dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolej bulionu i dodaj posiekane listki lubczyku. Na koniec dodaj posiekane ząbki czosnku i podsmażoną kiebłasę z cebulą.

Z ciasta za pomocą foremki wytni kwadraty. Na każdy nałóż łyżeczkę farszu. Złóż każdy kwadrat w trójkąt i sklej brzegi palcami, a następnie sklej przeciwległe rogi każdego pierożka.

Piórka cebuli przesmaż w garnku na maśle. Dodaj pokrojonego selera naciowego,pomidora i listki lubczyku. Do warzyw i ziół dolej bulionu. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Tortellini gotuj w bulionie przez 3-5 minut.

Na talerzu ułóż tortellini i podlej je bulionem. Wierzch posyp startym parmezanem i świeżym lubczykiem. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+