Ziemniaki faszerowane na trzy sposoby

Opublikowano w Przepisy,Ryby,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (lub więcej)

na farsze:

  • z ogórkiem, chili i kolendrą w jogurcie:
  • ogórek
  • ½ szklanki jogurt greckiego
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chili
  • 1 papryczka peperoni
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

z twarożkiem, cynamonem i miodem:

  • 100 g twarogu
  • 3 łyżyki lipowego miodu
  • szczypta cynamonu
  • kilka orzechów włoskich
  • werbena cytrynowa

po rosyjsku:

  • 2 kiszone ogórki
  • 1 jajko na twardo
  • 3 filety z sardeli
  • 1/4 szklanki śmietany 12%
  • łyżka musztardy francuskiej
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki umyj, ale nie obieraj ze skórki. Skrop je oliwą i wstaw do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż skórka zacznie delikatnie odchodzić i się zrumieni.
Przygotuj farsze. Ogórka obierz i wyciągnij pestki. Pokrój go w drobną kostkę. Papryczki posiekaj. Czosnek zetrzyj. Wszystkie warzywa wymieszaj. Dodaj jogurt, zioła i sok z cytryny.
Dopraw solą i pieprzem. Pierwszy farsz gotowy.

Twaróg drobno rozkrusz. Dodaj miód, cynamon, orzechy i posiekaną werbenę. Farsz dopraw solą.
Jajko, ogórki i sardele pokrój w kostkę. Dodaj musztardę, śmietanę i posiekany szczypior. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem.

Upieczone ziemniaki przekrój na pół i podawaj z farszami.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+