Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym

Opublikowano w Przepisy,Ryby

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)

Składniki i przygotowanie:

Ryba:

  • duży leszcz około 1,5kg

Marynata:

  • świeże zioła: mięta, bazylia
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wcześniej sprażonego sezamu
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • łyżeczka ostrej pasty: sambal oelek

Dodatek:

  • bułka tarta

Sos:

  • 6 łyżek jogurtu greckiego, gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Leszcza dzielę na dwa filety, dokładnie oczyszczam i kroję co trzy ości na żeberka, solę i pieprzę. Wkładam do miski i marynuję w marynacie spożądzonej ze składników powyżej – pozostawiam na 1h. Żeberka obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju aż będą chrupiące. Jogurt mieszam z pozostałymi składnikami i odstawiam na 20 min, aby się przegryzło. Sos podaję obok ryby.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+