Żeberka wołowe pieczone w kawie i kakao

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1,5 -2 kg żeber wołowych
  • 3 łyżki kawy granulowanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki czosnku granulowanego
  • szklanka coli
  • szklanka ciemnego piwa

sos barbecue:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • cebula
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • 2-3 papryki chipotle
  • 1l ciemnego piwa
  • 1l przecieru pomidorowego
  • 50 ml winnego czerwonego octu

Przygotowanie:

Oczyszczone żebra przełóż do naczynia żaroodpornego. Natrzyj je czosnkiem, solą, kawą i kakao. Mięso zalej colą i piwem. Piecz w piekarniku przez 1,5 godziny. W czasie pieczenia obracaj je i podlewaj marynatą.

Do garnka wsyp cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje. Dodaj posiekaną cebulę i ziarna kolendry. Poczekaj chwilę, aż cukier ponownie się rozpuści i dodaj papryczki chipotle, piwo, przecier pomidorowy i ocet winny. Na koniec dopraw sos kuminem. Sosu nie mieszaj za szybko. Od dołu powinien się delikatnie przypalić. Gotuj go na małym ogniu przez 3-4 godziny. Nie mieszaj zredukowanego sosu. Zblenderuj go i dodaj świeże liście kolendry.

Upieczone żebra podawaj z pysznym sosem barbecue. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+