Żeberka smażone w głębokim tłuszczu i w miodowej glazurze z ostro- kwaśnym sosem

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc.1)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • przyprawa do żeberek:
  • łyżka chili
  • łyżka kurkumy
  • 1/2 łyzki imbir w proszku
  • łyżka przyprawy 5 smaków
  • łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mąka kukurydziana

glazura:

  • 100 ml miódu
  • 50 ml sherry
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z jednej limonki

sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • tajskia papryczka chili
  • świeży imbir
  • 3 łyżki drobno posiekanych łodyg kolendry
  • szklanka wody
  • sok z limonki
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego lub ryżowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Przygotuj glazurę. W rondlu wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu tak, żeby glazura się powoli redukowała i zgęstniała.

Czosnek, papryczkę chili, świeży imbir i łodygi kolendry posiekaj. W rondlu podgrzej wodę, sok z limonki, ocet spirytusowy. Dodaj cukier puder i wrzuć posiekane dodatki. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje. Sos zagęść mąką ziemniaczaną z odrobiną wody.

Żeberka pokrój co kość. Kawałki mięsa muszą być małe. Przygotuj przyprawę. Na suchej patelni podsmaż przyprawy chili, kurkumę, imbir, przyprawę 5 smaków, czarny pieprz i gałkę. Żeberka dobrze natrzyj przyprawą i oprusz mąką kukurydzianą. Mięso smaż na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone żeberka przełóż do glazury.

Podawaj je z sosem.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+