Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą

Opublikowano w Przepisy,Wege

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mała pikantna kiełbasa
  • kilka listków świeżego estragonu
  • 70 g zielonego groszku
  • 120 g sera pleśniowego
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia
  • 250 ml śmietanki
  • miska z zimną wodą
  • 3-4 łyżki cukru

ziołowa salsa:

  • duża garść natki pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • kilka listków kolendry
  • 8 pomidorków cherry
  • łyżka orzeszków pinii
  • sok z cytryny
  • chlust oliwy
  • sól dla smaku

Przygotowanie:

Przygotuj zimną wodę z cukrem. Ziemniaki obierz i zetrzyj w cienkie plastry. Plastry ziemniaków włóż do wody z cukrem. Przygotuj pozostałe składniki zapiekanki. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Cebule w piórka. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż na patelni. W misce wymieszaj wszystkie składniki zapiekanki. Dodaj świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i przełóż do formy wysmarowanej masłem. Piecz w 200 stopniach przez 30-45 minut.

Świetnym dodatkiem do zapiekanki będzie ziołowa salsa. Świeże zioła przepiekaj. Orzeszki pinii upraż na patelni. Pomidorki pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+