Zapiekanka z brokułów, z kaszą bulgur w sosie śmietanowym z salsą z zielonych jabłek

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 3)

Składniki:

Zapiekanka:

  • 2 brokuły
  • świeży koper włoski
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • pomarańcza
  • sól
  • pieprz

Sos do zapiekanki:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 300 ml słodkiej śmietany 36%
  • 1/4 szklanki kaszy bulgur

Salsa z zielonych jabłek:

  • 3 antonówki
  • 1/2 mango
  • skórka i sok z jednej limonki
  • sól
  • tajska papryczka chilli
  • kilka listków kolendry

Przygotowanie:

Różyczki brokułów zblanszuj i porwij je na mniejsze kawałki. Koper włoski pokrój na małe kawałki. Ząbki czosnku posiekaj, a pomidory i pomarańcze pokrój w kostkę. W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos do zapiekanki. Na patelni upraż migdały, dodaj do nich czosnek niedźwiedzi. Uprażone migdały połącz ze śmietaną. Sos dopraw solą i posiekanym świeżym oregano. Na koniec dodaj kaszę bulgur. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz pod przykryciem 10 minut. Kolejne 10 minut piecz bez przykrycia. Przygotuj salsę. Jabłka pokrój w bardzo drobną kostkę. Owoce połącz z posiekanym mango. Salsę dopraw sokiem z limonki i skórką oraz solą. Na koniec dodaj posiekaną papryczkę chilli i listki kolendry. Zapiekankę podawaj z salsą. Smacznego!