Zapiekane ślimaki w winnym sosie

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)

Składniki:

  • 14 szt. ślimaków
  • 14 szt. skorupek

kołderka:

  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • koperek
  • szałwia
  • tymianek
  • garść pokrzywy
  • szczypta nasion kopru włoskiego

sos:

  • 100 g masła
  • 2 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g szynki długodojrzewającej
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek szałwii
  • 0,5 szkl. białego wina
  • 50 g owczego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ślimaki włóż do skorupek. Na patelni podpraż bułkę tartą, dodaj masło z koperkiem, szałwią i tymiankiem. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i kilka nasion kopru włoskiego. Przygotowany farsz włóż do muszelki ze ślimakiem. Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek i szynkę. Następnie dodaj świeży tymianek i szałwię. Wszystkie składniki zalej białym winem i posyp tartym serem. Sos dopraw solą i pieprzem. Odparuj wino. Zredukowany sos zdejmij z ognia i dodaj zimne masło. Ślimaki ułóż w naczyniu do zapiekania i polej niewielką ilością sosu. Ślimaki piecz w 160 stopniach przez 10 min. Sos, który pozostał, podaj obok dania głównego. Smacznego!