Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem

Opublikowano w Drób,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • marchewka
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 3-4 grzyby Shitake
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • ugotowany cieńki makaron sojowy
  • świeża kolendra
  • papryczka chili

sos do sałatki:

  • szklanka gorącej wody
  • tajska papryczka chili
  • 5-6 łyżek drobnego cukru
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • plasterki czosnku

Przygotowanie:

Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Piecz je w rękawie w 200 stopniach przez 20 minut. Upieczone udka posiekaj na mniejsze kawałki.
Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki pokrój w cienkie wstążki. Sałatę lodową i grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni upraż orzeszki ziemne. Na końcu posyp je cukrem.

Gotowe uprażone orzeszki rozgnieć w mozdzierzu i przełóż do miski. Na oleju przesmaż grzyby shitake.

Przygotuj sos do sałatki. Do miski wlej gorącą wodę. Dodaj posiekaną papryczkę chili, cukier, ocet winny i sos rybny. Na koniec dodaj plasterki czosnku.
Na talerzu ułóż ugotowany makaron sojowy, sałatę lodową, grzyby, seler naciowy, wstążki marchewki, kolendre i kurczaka. Wszystkie składniki polej sosem i posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną papryczką chili. Smacznego!

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+