Wieprzowe policzki w sosie chrzanowym z karmelizowanymi marchewkami

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)

Składniki:

  • 1 kg wieprzowych policzków
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • świeży lubczyk
  • włoszczyzna
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Karmelizowane marchewki:

  • ½ szklanki wody
  • 5-6 ziaren kardamonu
  • 3 łyżki miodu
  • pęczek młodych marchewek
  • ¼ szklanki czerwonego wina

Przygotowanie:

Policzki wieprzowe oczyść z błon. Dopraw je solą, pieprzem, świeżym lubczykiem i natrzyj odrobiną oliwy. Włoszczyznę, jabłka i cebulę pokrój na małe kawałki. Warzywa podsmaż w garnku na oliwie i wyciągnij. Następnie w tym samym garnku przesmaż policzki wieprzowe, dodaj jabłka i przesmażone warzywa, suszony lubczyk i liście laurowe. Wszystko zalej bulionem warzywnym i duś na wolnym ogniu przez 3- 4 godziny. Z garnka wyciągnij ugotowane policzki i warzywa. Do pozostałego bulionu dodaj śmietanę, sok z cytryny i chrzan. Dokładnie wymieszaj i wrzuć z powrotem do garnka mięso i warzywa. Pyszne policzki wieprzowe w sosie chrzanowym gotowe! Idealnym dodatkiem do wieprzowych policzków będą karmelizowane marchewki. Na patelnie wlej wodę. Dodaj miód i ziarna kardamonu. Poczekaj chwilę, aż syrop zgęstnieje. Następnie dodaj marchewki i dolej czerwone wino. Warzywa gotuj przez 5 minut. Policzki wieprzowe podawaj z karmelizowanymi marchewkami. Smacznego!