Wielkanocny omlet z pieca

Opublikowano w Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)

Składniki:

  • 4 jaja zielononóżki
  • 2 małe białe kiełbaski
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • natka pietruszki
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka chrzanu
  • pieprz
  • sól
  • masło

Pesto z natki:

  • duży pęczek natki pietruszki
  • duża garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • olej lniany ok. 50- 70 ml
  • sól

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski. Dodaj kawałki białej kiełbasy, posiekany czosnek, cebulę i natkę. Na koniec dodaj śmietanę. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i wlej masę jajeczną. Gdy masa jajeczna zetnie się na bokach, wstaw omlet do rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż omlet dobrze się zetnie. Idealnym dodatkiem do świątecznego omletu będzie pietruszkowe pesto. Pęczek natki pietruszki, orzechy laskowe, miód, sok z cytryny, czosnek i olej zmiksuj. Pesto dopraw solą. Wielkanocny omlet serwuj z pietruszkowym pesto. Smacznego!