Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie z goździkami oraz ziemniaki gotowane w mleku, ubijane z koprem i tymiankiem

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 1 jabłko słodkie
  • 2 cebule szalotki
  • kilka goździków
  • jedna gwiazdka anyżu
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, pasuje też Porto
  • 2 łyżki masła
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 litr mleka
  • łyżka posiekanego kopru
  • 5 gałązek tymianku obranego z łodygi

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyścić z błon. Pokroić w plastry. Szalotkę pokroić w piórka i przesmażyć na maśle. Dodać przyprawy korzenne i wątróbkę. Obsmażyć z obu stron (ok. 5 minut). Jabłka pokroić w ćwiartki, dodać na patelnię, podsmażyć chwilę, zalać winem. Poczekać aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalać mlekiem, posolić i ugotować do miękkości. Mleko odcedzić zostawiając niewielką ilość (ok. 0,5 szklanki), utłuc ziemniaki, dodać koper i tymianek, wymieszać.

Podawać z wątróbką.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+