Udziec z dzika duszony w nalewce z korzennymi warzywami podany z topinamburem

Opublikowano w Mięso,Przepisy

Zdjęcie pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 5)

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

  • 2,5 kg udźca z dzika
  • owoce jałowca
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • kilka suszonych grzybów
  • 3 listki laurowe
  • nać selera
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • garść suszonych śliwek
  • 300 ml nalewki jałowcowej
  • sok z leśnych owoców

smażony topinambur:

  • 1 kg ugotowanego topinamburu
  • masło klarowane
  • 2 suszone grzyby
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Zamarynowany udziec z dzika natrzyj rozgniecionymi owocami jałowca. Posól i popieprz.

Warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. W garnku na smalcu obsmaż udzieć z dzika i wyciągnij. W tym samym garnku obsmaż warzywa i grzyby. Dodaj listki laurowe,nać selera, ziele angielskie i śliwki suszone. Do warzyw włóż mieso. Całość podlej nalewką i sokiem. Duś na małym ogniu przez 2-3 godziny.

Masło zaromatyzuj suszonymi grzybami. Topinambur pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle.

Obejrzyj film z przepisem w serwisie kuchnia+